Нічим платити кредит? 2 кроки до вирішення проблеми

Життя непередбачуване. Сьогодні ти успішний і не потребуєш фінансів, а завтра може статися нещастя: хвороба, втрата роботи, ДТП. І якщо подібне сталося в той час, коли є боргові зобов'язання у вигляді кредиту або позики, не варто панікувати, ховатися від кредиторів або, навпаки, залізати в ще більші борги. Ми пропонуємо дотримуватися чіткого алгоритму дій, завдяки яким ви зможете благополучно вийти з боргової ями з меншими втратами.

Крок 1. Звернутися в банк-кредитор.

Найперше і розумне рішення, яке може прийняти боржник — це звернутися в ту установу, якій він заборгував гроші. Хоча на практиці все відбувається з точністю до навпаки — люди починають ховатися, відключати телефони і навіть переїжджати на знімні квартири, лише б співробітники банку не змогли вийти з ними на прямий контакт. Подібна поведінка загрожує тим, що борг незабаром може бути проданий в колекторське агентство, попереджають в CheckMoney (UA).

Щоб не доводити ситуацію до крайності, необхідно:

  • звернутися в банк першим і повністю викласти проблему: чому кредит не може бути виплачений;
  • надати підтверджуючі документи (в залежності від ситуації): довідку з лікарні, трудову книжку, свідоцтво про смерть, виписку з медичної карти і т. д.

У більшості випадків цього буде достатньо, щоб банк зі свого боку запропонував боржнику кредитні канікули (відстрочення платежу) або варіанти реструктуризації заборгованості.

Крок 2. Вибрати оптимальний варіант рішення, запропонований банком.

Щоб зробити це, слід докладніше розібратися в поняттях "кредитні канікули" і "реструктуризація", радить CheckMoney (UA).

Кредитні канікули — це відстрочка платежу, яка може бути надана боржнику на кілька місяців. Такий варіант в основному пропонується сумлінним платникам з гарною кредитною історією. Якщо за час періоду відстрочки ви не зможете відновити свій фінансовий стан, то банк, на жаль, більше не піде назустріч.

Реструктуризація боргу — це зміна умов поточного кредитного договору. Зазвичай банки пропонують зменшити суму щомісячного платежу і збільшити термін повернення боргу. На жаль, є ймовірність що в подальшому ви заплатите більше відсотків за користування кредитними коштами, ніж спочатку планували.

Щоб зрозуміти який саме варіант вирішення проблеми вам більше підходить, потрібно тверезо оцінити ймовірність поліпшення вашого фінансового становища найближчим часом. Якщо, наприклад, ви потрапили під скорочення, але незабаром плануєте знайти роботу, має сенс взяти відстрочку. Якщо ж, наприклад, захворів близький родич, і вам ніхто не дає гарантій і термінів одужання, тоді краще відразу реструктуризувати кредит.

Що потрібно знати на випадок конфлікту з банком

Якщо з яких-небудь причин було прийнято рішення не зв'язуватися з банком при наявності проблем з виплатою кредиту, слід знати кілька важливих речей.

Вирішуючи брати новий кредит для перекриття старого шукайте ті банки, які пропонують найвигідніші умови рефінансування, радить CheckMoney (UA).

Громадянин, який не може впоратися зі своїми борговими зобов'язаннями, може вдатися до принаймні — оголосити себе банкрутом. Це складна юридична процедура, яку проходять фізичні особи у разі повної втрати платоспроможності. Банкрутство допоможе вирішити проблеми з «непідйомним» кредитом, але також накладе і ряд обмежень: неможливість виїзду за кордон, роботи на управлінській посаді, оформлення нових кредити і т. д.

Онлайн - заявка

Відправка заявки в багато перевірені МФО
Завантажується кредитний калькулятор з актуальними даними...
* Розрахунок не є публічною офертою

Сервіс надає різний платний підбор послуг по кредитуванню

Сервіс надає платні послуги