Кредит або позику? Розбираємося в поняттях, шукаємо подібності та відмінності

Ймовірно, кожному дорослому жителю України знайомі поняття «позика» і «кредит». Їх часто вживають як синоніми, хоча це не зовсім коректно. Під позиками і кредитами передбачаються схожі, але, в той же час, в повному обсязі ідентичні процеси, які ми докладніше опишемо в цій статті.

Для початку, все ж, відзначимо те спільне, через що часом відбувається плутанина в поняттях. По суті, і під кредитом і під позикою мається на увазі запозичення матеріальних благ і цінностей, які після закінчення певного періоду часу необхідно відшкодувати власнику.

Плутанина в поняттях «позика» і «кредит» допустима тільки в рамках побутового спілкування, звертає увагу CheckMoney (UA). Якщо вам зустрінеться фінансова організація, яка об'єднує ці поняття, то ми радимо добре подумати, перш ніж почати з нею співпрацювати. Спочатку поняття «позика» більш широке, що включає в себе більш широкий спектр взаємодій, ніж «кредит». Друге ж набагато суворіше регламентовано.

Особливості поняття «позика»

Позика-це факт передачі будь-яких матеріальних цінностей на користь позичальника, який може розпоряджатися ними на свій розсуд. За попередньою, письмовою або усною, домовленості з позикодавцем позначаються терміни повернення. На розсуд особи, що дає в борг, за повернення позикових коштів можуть бути нараховані відсотки, або ж позичальник повертає рівно стільки, скільки взяв.

Сторонами договору про позику можуть виступати фізичні особи, мікрофінансові та інші організації, що мають на це відповідний дозвіл. У разі, коли фізична особа оформляє позику у юридичної, правочин підкріплюють договором. У CheckMoney (UA) зазначають, що запозичення між фізичними особами часто фіксують в розписках або зовсім в усній формі.

Особливості поняття «кредит»

Кредит — це один з видів позикових взаємовідносин між громадянами і фінансовими організаціями, регламентований законодавчими актами та внутрішніми документами банків та інших фінансових організацій, мають ліцензію ЦБ України.

Об'єктом запозичення в кредитних відносинах виступають виключно гроші. Для отримання кредиту зазвичай потрібен значний набір даних про позичальника, а також велика кількість документів, що підтверджують платоспроможність громадянина України.

Відмінності між позикою і кредитом

Для зручності читачів у CheckMoney (UA) склали таблицю, в якій наочно відображено принципові відмінності між кредитами і позиками. Знаючи їх, ви зможете правильно підібрати для себе спосіб отримання фінансової допомоги.

 КредитПозика
Хто має право видачіБанки та фінансові організації з ліцензією ЦП УкраїниМікрофінансові організації, ломбарди, приватні особи
Хто може розраховувати на фінансову допомогуГромадяни з офіційним доходом і гарною кредитною історієюОсоби з поганою кредитною репутацією, безробітні
Спосіб фіксації відповідальності сторінУкладення договоруУкладення договору, розписка або усна домовленість
Предмет договоруГрошіГроші, матеріальні цінності
Обсяг запозиченняВеликі суми, зазвичай від 100 000 гривень і вищеНевеликі суми, від 500 до 100 000 гривень
ВідплатністьОбов'язкове нарахування відсотків на позикові коштиМожливе або нарахування відсотків, або безоплатне користування
Розмір винагороди за використання коштівПроцентна ставка, регульована законодавчоВідсоток або інша винагорода
Спосіб поверненняПеріодичні платежі в заздалегідь обумовлені терміни, що включають в себе тіло боргу і відсотки за користування коштамиПеріодичні платежі або одноразовий платіж

Онлайн - заявка

Відправка заявки в багато перевірені МФО
Завантажується кредитний калькулятор з актуальними даними...
* Розрахунок не є публічною офертою

Сервіс надає різний платний підбор послуг по кредитуванню

Сервіс надає платні послуги