Іпотека в Україні: чи варто брати

Якщо житлове питання стоїть «руба», і ви всерйоз задумалися про покупку власної житлоплощі, то вам буде корисно дізнатися про особливості іпотечного кредитування в Україні.

Як і в будь-якій іншій країні, іпотека — це особливий вид банківських продуктів, якими можуть скористатися громадяни з метою придбання квартир, будинків, а також земельних ділянок під будівництво. У CheckMoney (UA) зазначають, що, iпотечне кредитування умовно ділиться на чотири групи:

  • купівля житла в нових будинках, коли громадянин платить кредит за житло забудовнику;
  • придбання квартир на вторинному ринку, коли житло знаходиться у власності у попередніх мешканців;
  • оформлення та купівля землі під будівництво приватних будинків та інших господарських об'єктів;
  • рефінансування вже оформленої іпотеки з метою зменшення процентної ставки.

Якщо порівнювати ситуацію з іншими країнами, в Україні, на жаль, іпотечне кредитування перебуває далеко не на найвищому рівні розвитку і не може вважатися вигідним рішенням житлового питання. Чому так відбувається?

По-перше, на даний момент в країні утримується досить високий відсоток, під який можуть схвалити іпотеку. Ставки можуть досягати 23% річних, що робить її недоступною для середньостатистичного жителя України.

По-друге, українські банки встановлюють досить стислі терміни іпотечного кредитування. 10 років — поки що максимальний термін, протягом якого можна розрахуватися за квартиру, будинок або землю.

По-третє, якщо ви вирішили оформити іпотечний кредит в Україні, будьте готові сплатити від 30 до 50 відсотків від первісної вартості житла. Такі великі суми є на розрахункових рахунках далеко не у більшості Українських сімей.

Висновок, який напрошується сам собою — іпотеку можуть дозволити собі громадяни з характеристиками доходів «вище середнього» і «високий». У CheckMoney (UA) зазначають, що, можливо, за рахунок великих ставок і стислих строків іпотечного кредитування банки таким чином намагаються убезпечити себе від неплатоспроможних клієнтів і вийти з фінансової кризи, який відбувався в країні в останні роки.

За словами експертів, ситуація може змінитися в кращу сторону, якщо влада візьметься за регулювання даного питання. І, за класичними законами ринку, за періодом стагнації і кризи підуть поліпшення. А поки що іпотека в Україні залишається «вимушеним заходом» або «недозволеною розкішшю».

Онлайн - заявка

Відправка заявки в багато перевірені МФО
Завантажується кредитний калькулятор з актуальними даними...
* Розрахунок не є публічною офертою

Сервіс надає різний платний підбор послуг по кредитуванню

Сервіс надає платні послуги